door Rinke
Delen
Delen
Het was begin maart 2018 toen Christoph van Ingen, 13 jaar uit Oostzaan, een foto maakte van een natuurfenomeen dat nog nooit eerder zo is gezien of vastgelegd. De foto ging de hele wereld over en men keek er vol verwondering en ontzag naar.
Bron: Christoph van Ingen
Verdiepende vragen die je daarnaast bij deze foto zou kunnen stellen:
- Hoe kan iets mooi en verdrietig tegelijk zijn?
- Hoe kijkt een kunstenaar of fotograaf hiernaar?
- Hoe kijkt een vogelaar of natuurliefhebber hiernaar?
- Hoe kijkt een jongen van 13 hiernaar?
- Wat maakt deze foto zo bijzonder?
- Hoe heeft dit kunnen gebeuren? (Onderzoeken van de omstandigheden).
Hier vind je het artikel over de ijsvogel en meer foto’s waarin je kan zien dat dit echt gebeurd is.
Vervolgens deed de foto van de ijsvogel ons denken aan de volgende foto:
Bron: onbekend
Het verhaal van de bevroren boomkikker uit Alaska is ook ‘viral’ gegaan! Je kunt deze dus op dezelfde manier introduceren als de ijsvogel. En dat brengt ons bij de habit Ontdekken van problemen en vragen stellen, want er is een groot verschil met de ijsvogel: de Alaskan Tree Frog, bestaat helemaal niet. En de kikker op deze foto is gewoon een tuinornament. Het gaat hier dus om fake news. Het is dus altijd belangrijk om kritisch te blijven denken en zeker over datgeen wat op internet verspreid wordt. Vragen die je hierbij kunt stellen is:
- Wat zie ik?
- Waar gaat dit over?
- Hoe weet ik dat dit waar is?
- Voor wie is dit belangrijk?
Opvallend is dat het fake news omtrent deze foto nog niet bij iedereen is doorgedrongen en dat dit bericht dus nog vaak als ‘waarheid’ op het internet te vinden is. Hier vind je echter het artikel over deze ‘hoax’.
Nu je weer een illusie armer bent is het nog leuk om af te sluiten met dit filmpje. Want een bevroren kikker die weer tot leven komt is wel degelijk mogelijk, zo laat Sir David Attenborough zien!
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 4 tot 6 keer per jaar de nieuwsbrief met inspiratie, ontwikkelingen en lesmateriaal!
Het kan zijn dat deze de eerste keer in de spam terecht komt.
Door je in te schrijven ga je akkoord met onze privacyverklaring.