Categorieën: Blog

door Rinke

Delen

Categorieën: Blog

Delen

Momenteel lees ik het boek ‘Big Magic’ van Elizabeth Gilbert. Zij houdt hier een pleidooi voor een creatief leven en laat zien dat dit ook gewoon heel hard werken betekent. Het boek bevat veel herkenbare en misschien niet vernieuwende inzichten, maar zet je toch af en toe ook aan het denken. Zo las ik de volgende passage over perfectie:

 

‘Om te beginnen moet je perfectie uit je hoofd zetten. We hebben geen tijd om perfect te zijn. Perfectie is hoe dan ook onbereikbaar. Dat is een mythe, een val en een looprad voor een hamster, dat nog eens je dood zal worden. Perfectionisme weerhoudt mensen ervan hun werk af te maken, maar wat nog veel erger is, het weerhoudt mensen er vaak van om zelfs maar aan hun werk te beginnen. Perfectionisten besluiten vaak van tevoren al dat het eindproduct nooit naar tevredenheid zal zijn, dus nemen ze niet eens de moeite om zelfs maar een poging tot creativiteit te wagen.’  

 

Ik ben het deels met haar eens. Je zou kunnen zeggen: perfectie bestaat niet. Maar dat wil niet zeggen dat je niet kunt streven naar perfectie. Streven naar nauwkeurigheid en precisie is een van de 16 Habits of Mind en daarmee willen we aangeven dat hoewel perfectie ogenschijnlijk onhaalbaar is, je er wel naar kunt streven het zo nauwkeurig en precies mogelijk te doen. Succesvolle mensen worden onder andere gekenmerkt doordat zij zichzelf steeds uitdagen om het beter te doen. Gewoon om het beter te doen dan gisteren, beter dan de vorige keer. Zo blijf je jezelf ontwikkelen, finetunen en leg je de lat steeds iets verder. Sommigen ervaren dat misschien als frustrerend, ‘het is nooit goed genoeg’, maar zo moet je het niet zien. Je zou het kunnen zien met een mindset van continu leren (ook een Habit of Mind): er is altijd nog meer te leren en daar geniet ik van! Altijd? Ja, altijd!

 

Bestaat perfectie wel? Dan wil ik je uitdagen om door te vragen.

Haal je bijvoorbeeld een 10 op een toets, is dat dan perfectie? Had je de toets helemaal volgens het antwoordmodel gemaakt? Kwam dit 100% overeen? Of was de toets gewoon eigenlijk te makkelijk en zou je een moeilijkere toets moeten maken?

Een ander voorbeeld. Ben je moeiteloos eerste geworden bij een marathon? Of heb je een schilderij met een recordbedrag verkocht? Betekent dit dan dat je daar niet nog beter in kunt worden? Of kan je je eigen tijd of technieken verbeteren en nieuwe doelen stellen?

 

Zet perfectionisme niet uit je hoofd maar streef ernaar met de gedachte dat je het nooit zult bereiken maar wel steeds een stapje dichterbij komt. En als je dan terugkijkt zie je wat je allemaal al bereikt hebt!

 

Rinke Huisman

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 4 tot 6 keer per jaar de nieuwsbrief met inspiratie, ontwikkelingen en lesmateriaal!
Het kan zijn dat deze de eerste keer in de spam terecht komt.
Door je in te schrijven ga je akkoord met onze privacyverklaring.