Het gevaar van doorzetten

Habit(s): Nieuws
Geplaatst op: 12 juli 2023

Onlangs zag ik de film de Veroordeling over de Deventer moordzaak. De film is in 2021 uitgebracht en werd nu voor het eerst op tv uitgezonden. De film draait om de moord op weduwe Wittenberg. De boekhouder werd hiervoor opgepakt en veroordeeld. 

“Televisiejournalist Bas Haan (Fedja van Huêt) creëert zijn eigen monster wanneer hij in zijn onderzoek naar de Deventer moordzaak steeds meer in het kamp wordt gezogen van degenen die ‘de klusjesman’ van moord beschuldigen. Een media-hetze is het gevolg waardoor het leven van de klusjesman en zijn vrouw verandert in een ware nachtmerrie. Onthutst door deze ’trial by media’ besluit Bas de complotten te bestrijden met de feiten, maar tot zijn frustratie blijkt de beeldvorming sterker dan de werkelijkheid. Is er iemand ten onrechte veroordeeld door de rechter of is er juist sprake van een onschuldig slachtoffer?” (bron:https://www.moviemeter.nl/film/1126370) Meer over het verhaal

Opiniepeiler Maurice de Hond beet zich vast in deze zaak. Zijn geloof dat de veroordeelde het niet kon hebben gedaan, dreef hem naar een alternatieve dader met desastreuze gevolgen. Nadat De Hond door de rechter op z’n vingers was getikt en was verboden om de klusjesman nog te beschuldigen van de moord(overtuigend DNA bewijs sprak klusjesman vrij), nam deze plaats in een programma dat Claudia de Breij destijds presenteerde. In een ode aan De Hond werd zijn vasthoudendheid en doorzettingsvermogen geprezen. De Breij ging hiervoor al publiekelijk door het stof en heeft spijt hiervoor betuigd. ( zie hier)  Waar het mij om gaat is dat doorzettingsvermogen. 

Doorzettingsvermogen wordt te pas en te onpas als een goede eigenschap, goede karaktertrek en/of goede vaardigheid bestempeld. In deze zaak zie je maar al te duidelijk wat daar de beperkingen van zijn. Doorzetten is hier, ondanks dat het de schijn heeft van een Habit of Mind, verre van een Habit of Mind! Het is hier geen probleemoplosser, maar een probleemveroorzaker. Elk probleem, elke opdracht of taak buiten je comfortzone, doet beroep op meerdere Habits of Mind. De Habit of Mind die de koevoet voor het probleem zou kunnen zijn, zul je bewust, behendig en doordacht moeten aanwenden. Hiervoor is het noodzakelijk om inhoud te geven aan doorzetten door na te denken over het wat, waar, wanneer en hoe. Dikke kans dat je, net zoals ik, ontdekt dat doorzetten zijn waarde heeft, maar dat meest van de tijd tijd andere HoM doorslaggevender zijn. 

Tom Witjes

Meer leren? Neem voor ons scholingsaanbod contact met ons op: info@habitsofmind.nl